kwack



Wednesday, April 12, 2006

Fotbollens hemligheter

Efter två matcher med Blåvitt i Allsvenskan i år inser man att något fattas i laget. Skotten totalt mot mål i båda matcherna går att räkna på ena handens fingrar. Detta trots att vi totalt har haft bollen minst lika mycket som sina motståndare. Vi har värvat klokt. Dessutom har vi förutom Alex kunnat mönstra nästan bästa 11 på planen.

Varför skapar vi då inget alls framåt?

Många skriker sig hesa efter en kreatör på mitten. -Vi har ju Tomas Olsson, Svertiges snabbaste bollfördelare menar då anrda. Båda har rätt.
Vad vi har saknat, ända sedan Jesper Blomqvist egentligen. Det är en spelare som kommer i fart, MED boll. Vi har spelare som rör sig bra (nåväl, bitvis) utan boll i anfallet. Söker positioner genom bra löpningar. Snabba omställningar så till vida att alla utom bollförare springer som bara den. Men spelaren som har bollen stannar nästan antingen upp, eller saktar ner på tempot för att se sig om efter bästa passningsalternativ till medspelare i rörelse. Ett spel som inte alls är dumt. Men sker alla anfall på samma vis blir det tämligen lättläst.
Man måste variera med att spelaren inte släpper, slår långt i fasen då han tar emot bollen. Se Sjöhage i Elfsborg t.ex. Sådant agerande var oerhört länge sedan vi såg i blåvitt. Sammy testar på nämda taktik i bland. Men tyvärr så lyckas han 9 av 10 gånger pricka rätt på en motståndare o tappa boll. Det är inte viktigast alltid att komma runt o förbi motståndaren.Det handlar att med snabbheten med boll oroa och dra isär försvaret. Då det blir en gubbe till för motståndarna att hinna med, en som dessutom har bollen och kan avsluta. SOm det är nu kan de strunta i bollhållare och koncentrera sig på att endast markera bort våra anfallare.

I dagens trupp ser jag endast Alex som har denna färdighet, dock skall sägas att detta är tyvärr en sida av honom som man sett mindre av det senaste.
För att få alla emot mig måste jag även säga att jag tycker att Ölme ibland på ett bra sätt tar sats med bollen från strax innan mittlinjen och driver upp med bra fart, och enkla kroppsfinter håller undan motståndarna ett par sekunder och ett par meter i fart. Då ser man direkt fler passningsmöjligheter om anfallarna löper samtidigt. Tyvärr skall ju inte Ölme sköta detta då han sällan levererar bollen rätt i passning ögonblicket.

Jaja, ni fattar vinken.
Tobias Hysén, kom snart!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home