kwack



Saturday, March 04, 2006

Jakten på den försvunna skatten

Att IFK Göteborg det senaste året figurerat i mycket tråkiga sammanhang har väl inte undgått någon. På gator och torg är Kållar och Ador upprörda över vad som hänt i det gamla goa Blåvitt. Helt plötsligt kan alla skriva under på hur hederligt föreningen skötts i alla år. Problemet är bara att jag inte tror detta varit första gången detta hänt i Blåvitt. Eller i någon svensk klubb för den delen. I dagens samhälle, såväl i närings- som föreningslivet så handlar allt om att tjäna pengar. Dels för sig själv, och dels för sina samarbetspartners (sponsorer).
Därför valde Blåvitt att ta in en extern kraft som lyckats bra i näringslivet (Halse), samt en rövare från Frölunda som gjort sig känd för att kunna förvandla grus till guld (Persson). I boken Blåvitt Gryning så ser man tydligt att Perssons motiv främst är personliga till att acceptera jobbet som klubbdirektör hos IFK Gteborg. "Det skulle va kul att se va man kan uträtta med lite mer ekonomiska resurser" säger han bl.a. Hans hjärta var forfarande fast förankrat på Rudalen. Halse hade för vana från näringslivet att i största möjliga mån reducera skattekostnader. Det är ju inte direkt en hemlighet att våra storföretag har heltidsanställda som just jobbar med dessa bitarna. Snillrika lösningar som minimerar utgifterna. I näringslivet är detta mer eller mindre accepterat. Och får man bakslag så löser man det på annat sätt och det är oehört sällan dessa nyheterna når ut till allmänheten då folk het enkelt inte bryr sig. Men när det gäller föreningar är det annorlunda, där blir det väldigt känsligt.

Så med detta i bakhuvudet har inget i denna affär förvånat mig. Jag är tyvärr övertygad om att Halse vetat om, och godkänt dessa upplägg. Man har tagit för givet att det inte skulle granskas, och om det skulle göra det så skulle det i så fall bli en affär mellan jurister och ekonomer.

Dags at vakna upp. Kamraterna från Göteborg är numera ett företag med otroligt höga krav på sportsliga och ekonomiska resultat. Får hoppas att man lär sig att skatteplanera bättre. För att fixa och trixa lute med skatten. Det gör alla. Både du och jag, Mathuggets BK, och IFK Göteborg. Och det mina vänner, gjorde man säkert till viss del på Bebben och Rövarens tid också

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Jag tvivlar inte på att du har rätt vad gäller hur det funkar ute i samhället och i företag, jag är av samma åsikt. Det värsta och sorgliga i den här historien är att du mycket väl kan ha rätt gällande MP och Halse också. För man vill inte riktigt tro att detta skulle kunna ske vår kära förening...

10:23 PM  
Anonymous Anonymous said...

Mathugget, -låter som en ica-butik. *ellos*

8:06 PM  

Post a Comment

<< Home