kwack



Wednesday, March 08, 2006

Spelare vi knappt minns #1: Thomas Andersson

Helt skamlöst så tänker vi kopiera Barabens koncept med lite minneskavalkader i form av återblickar på gamla Blåvitt spelare. Förstår inte vitsen med Barabens presentation av spelar vi minns, eftersom vi minns dom så ger det väl inget om att älta saker om dom igen. nej här plockar vi fram spelare vi knappast minns alls.
Först ut är en spelare som några av er kanske minns från det ljuva 90 talet: Thomas Andersson. Han var fostrad genom de egna leden. Kanske var detta ett försök till att kvotera in egna produkter i laget, för annars ser jag ingen rimlig förklaring till hur han fick ett A-kontrakt. Dom starkaste intrycken av Thomas var när han skulle bytas in ( han var evig inhoppare, väldigt sällan i starelvan). Suckarna, svordomarna och förbannelserna över tränar Roger var enorma. långt djupare och jävligare än mot moderna suck-inhoppare som Långås.
Vi hade alltså ett lag som slogs ute i Europa och sopade mattan med PSV, Barcelona med flera. Så stoppar dom in den gubben! Thomas Andersson måste vid den tidpunkten varit världens sämste spelare i Blåvitt fansens ögon. Långsam, oteknisk och fullkommligt obriljant var MR Andersson. Roger Gustavsson skriver i en matchanalys i efterhand i magasinet Blått& Vitt så här om Andersson:

"-Thomas Andersson var släpande forward och han brukade få en hel del kritik. Många förstod inte varför vi använde honom, men Thomas var en spelare som inte syntes själv men som alltid löpte rätt och skapade möjligheter för de andra i laget genom sina löpningar. Han gjorde andra spelare bra, men jag kan förstå att det var svårt att se från läktaren."


Tja, vi får väl tro på Roger. Kanske någon av er har positiva minen av Thomas? Eller roliga anekdoter eller nån bild sparad hemma? Fyll på med kommentarer i så fall!

Update: Ankans underbara läsare har vaskat fram lite chockerande statistik om Thomas i den blåvita tröjan. Under sex säsonger, runt 60 matcher från start och 27 inhopp lyckades han slå till med 2 (t v å!) mål. Detta ger honom en trolig målratio av ca ett mål var tretusonde minut. Alltså ett mål=3000 minuter speltid. Detta av en forward i ett lag som staplade SM guld och vinster på varandra. Eller knappt 2% av totala målfabrikationen om ni så vill. Imponerade märkligt.

Nästa vecka: Mannen med felträffen

10 Comments:

Blogger Rick Add said...

Haha, kommer ihåg honom fast jag inte var så gammal när han lirade. Var den spelaren farsan alltid klagade på när man gick med på Ullevi :)

10:44 PM  
Anonymous Anonymous said...

Thomas Andersson heter numera Hvenfelt.
http://www.gais.se/Fotboll/gais.nsf/0/93970A9EC0D7D180C1256F16003A6421?OpenDocument

9:12 AM  
Anonymous Anonymous said...

Grymt känsligt ankan!

Jag längtar efter liknande anekdoter om Linkan och Erling. Bra kommentar av Staffan också, Mild passar nästan också in där. Asså, om man tänker på hur snacket har gått på läktaren.

4:30 PM  
Anonymous Anonymous said...

Thomas kallades "Skräcken från Nol" i den första, numera insomnade blåvita sidan Where Angels Dare (R.I.P.). Han spelade faktiskt en hel del matcher från start, särskillt säsongen 1994 då han var ordinarie halva säsongen. Gjorde ett mål mot MFF på frispark (hemsk match där vi tappade 3-0 till 3-4). Helt otroligt att han kunde vara med på den tiden med det laget vi hade. Trodde vi aldrig skulle bli av med honom, tack Gais för att vi blev av med honom!
Roger hade konstiga idéer ibland...

6:00 PM  
Blogger Ifkankan said...

>>>anonym. ja, han kallades ju nåt hemskt på gais sidan oxå. Han kanske var tuff på träningarna. Försökte hitta någons slags total målfabrikation på honom, men hittade inte det. Du kanske vet?

7:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

Det jag kan hitta om honom är endast två mål i blåvit tröja.
Det första gjorde han 1991 mot Örebro och det andra och sista gjordes mycket riktigt mot MFF 94. I tävlingssammanhang spelade Thomas mellan 1991 och 1995 52 matcher från start och hoppade in i 27. Att på dessa endast lyckas peta in två bollar måste vara något slags rekord.
I de matcher han spelade från start så gjordes 94 mål av blåvitt och Thomas stod för för 2% av dessa med sina två.

9:46 AM  
Anonymous Anonymous said...

En rättelse från förra inlägget, han spelade sina första matcher redan 1990. Två mål under sex säsonger, hur lyckas han med detta? Det ska ju dessutom tilläggas att vi inte var direkt dåliga då, fem SM-guld skrapade vi ihop under dessa sex säsonger.

9:57 AM  
Blogger Ifkankan said...

Ja detta måste ju vara ett klubrekord i ineffektivitet! Skall ju tilläggas att han i de flesta fall startade som forward dessutom! Lägger ut detta på sdian så alla kan ta del av ditt utmärkta wallraffande. Bra jobbat!

11:17 AM  
Anonymous Anonymous said...

han var bara med för att han tvättade Roger's bil

7:42 PM  
Anonymous Anonymous said...

Någon som vet t ex Sellas målsnitt nu? Snittar väl runt 2-3 balljor per säsong för en svindyr (fatta allt medialt skitsnack vi fått) anfallare

8:14 PM  

Post a Comment

<< Home